Wat is voetschimmel

Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is een schimmelinfectie aan je voet die ontstaat wanneer de huid van de voet in contact is geweest met schimmelsporen of gisten (candida).

Voetschimmel begint vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast. Het kan zich uitbreiden naar zowel de bovenkant als de onderkant van de voet. Direct na het besmetten met deze schimmel merk je vaak niets. Totdat de huid rood wordt en gaat jeuken, vooral jeukende tenen komen vaak voor. De klachten verergeren vaak bij warm en vochtig weer.

Symptomen van voetschimmel

Jeuk

Jeuk, met name tussen de tenen en onder de voeten, is een herkenbaar symptoom van voetschimmel. 

Schilfers

Schilfers komen vaak voor, de huid eronder is vaak rood aangedaan.

Kloofjes

Kloofjes vormen de uitstekende omstandigheden voor de schimmel om zich te nestelen.

Blaasjes

Blaasjes zijn een herkenbaar symptoom van voetschimmel.

Branderig gevoel

Vaak heb je bij voetschimmel last van een branderig gevoel aan je voeten, met name tussen de tenen.

Oorzaken van voetschimmel

  • Besmetting in sauna, zwembad of douche

Voetschimmel is makkelijk overdraagbaar. Vaak komt besmetting voor in openbare gelegenheden zoals natte zwembadvloeren, douches en/of bijvoorbeeld een sauna.

  • Zweetvoeten

 Vochtige voeten, bijvoorbeeld zweetvoeten, zijn vatbaarder voor voetschimmel. Schimmels kunnen zich sneller uitbreiden in een vochtige, natte omgeving. Ook door slecht ventilerende schoenen of synthetische sokken kan voetschimmel ontstaan.

  • Kloofjes

Heb je last van kloofjes op de voeten of tussen de tenen? Voetschimmel kan zich makkelijker nestelen in kloofjes op je voeten dan op een gezonde egale huid.

Gevolgen van voetschimmel

Voetschimmel is niet gevaarlijk, maar kan wel heel vervelend zijn.  De symptomen kunnen veel last geven. Bovendien gaat een schimmelinfectie aan je voeten niet altijd vanzelf over.

Zorg daarom dat je voetschimmel tijdig behandelt met Canesten FOOT Crème.

Voetschimmel is niet erg gevaarlijk maar let op: wél erg besmettelijk.

Het oplopen van voetschimmel of het besmetten van anderen met voetschimmel kan makkelijk gebeuren. Met name in een vochtige, natte omgeving waar schimmels zich snel kunnen uitbreiden. Denk bijvoorbeeld aan een zwembadvloer, douches in sportgelegenheden of de sauna.

Behandelen van voetschimmel

Voetschimmel, ookwel zwemmereczeem, kun je effectief behandelen met Canesten Foot Crème.

Canesten Foot Crème remt effectief de groei van de schimmel, doodt de voetschimmel en verlicht zo de jeuk en het branderige gevoel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Wist je dat…

…. voetschimmel erg besmettelijk is?

Het oplopen van voetschimmel of het besmetten van anderen met voetschimmel kan makkelijk gebeuren. Met name in een vochtige, natte omgeving waar schimmels zich snel kunnen uitbreiden. Denk bijvoorbeeld aan een zwembadvloer, douches in sportgelegenheden of de sauna.

 Klik hier voor meer informatie over de behandeling met Canesten Foot.

Feiten over voetschimmel

Canesten icoon

Voetschimmel is hetzelfde als zwemmerseczeem – het is een andere bewoording maar in feite is het dezelfde aandoening.

Canesten icoon

Voetschimmel is niet gevaarlijk – het is niet gevaarlijk, maar kan wel vervelende symptomen geven. Behandel daarom op tijd, ook om anderen niet te besmetten.

Canesten icoon

Voetschimmel is hetzelfde als candida – candida is een schimmelsoort die voetschimmel kan veroorzaken. Behandel candida op je voeten met een geneesmiddel zoals Canesten Foot, dat door de werkzame stof clotrimazol de schimmel aanpakt bij de bron.