Vaginale candida

Is candida hetzelfde als vaginale schimmel?

Ja: vaginale candida is hetzelfde als een vaginale schimmelinfectie. Candida is een schimmelinfectie die veroorzaakt wordt door gistachtige schimmels. De gist Candida Albicans is een gist die bijna iedereen wel bij zich draagt op de huid, in de mond en darmen,  én in de vagina. Samen met bacteriën zorgen zij voor een natuurlijk gezond evenwicht. Wordt dit evenwicht verstoord, dan kan het voorkomen dat dit gist draden gaat vormen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren onder invloed van medicijnen of een verzwakt immuunsysteem. Op dat moment noemen we het schimmel of een candida-overgroei.
 

Hoe herken ik candida?

Er zijn een heleboel symptomen die kunnen wijzen op een zogenaamde candida-overgroei, zoals een slechte adem, opgezette buik, menstruatiestoornissen, constipatie of diarree, kalknagels, voetschimmel en huidschimmel. Op deze pagina vertellen we je meer over vaginale candida oftewel vaginale schimmel.

Candida en vaginale schimmel?

Een vaginale schimmelinfectie herken je aan jeuk, een branderig gevoel en een witte afscheiding. In tegenstelling tot bacteriële vaginose is je afscheiding bij een vaginale schimmel geurloos. De meeste vaginale schimmelinfecties gaan gepaard met een branderig gevoel en jeuk aan je vagina. Kortom erg vervelend.

Canesten Gyno: snel en effectief tegen vaginale candida

Gelukkig is er Canesten Gyno. Canesten Gyno heeft verschillende producten tegen vaginale candida zoals een zachte capsule, tablet en crème en is het enige geneesmiddel tegen vaginale schimmel dat vrij verkrijgbaar is bij drogist, apotheek én online.
Canesten Gyno werkt effectief en snel: het stopt in korte tijd de groei, doodt de candida en verlicht zo snel jeuk dankzij de werkzame stof clotrimazol.

Een vaginale schimmelinfectie is niet gevaarlijk, maar gaat vaak niet vanzelf over.

Om de symptomen van vaginale schimmelinfectie, die worden veroorzaakt door candida, effectief te behandelen, kun je Canesten Gyno 1-daagse Zachte Capsule gebruiken.

Candida als huidschimmel: hoe herken je de symptomen?

De symptomen van candida op je huid, ofewel huidschimmel, gaan meestal gepaard met jeuk, een branderig gevoel en/of blaasjes of vochtige plekken. Maar huidschimmel geeft niet altijd direct klachten.
Candida op je huid (huidschimmel) kan ook pas later, bijvoorbeeld als gevolg van een verminderde weerstand, ongemakken veroorzaken. De klachten verergeren vaak bij vochtig of warm weer.

Lees meer over huidschimmel.
 

Candida als voetschimmel: hoe herken je de symptomen?

Voetschimmel (ofwel candida op je voeten) begint vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast. Het kan zich uitbreiden naar zowel de bovenkant als de onderkant van de voet. Direct na het besmetten met deze schimmel merk je vaak niets. Totdat de huid rood wordt en gaat jeuken. De klachten verergeren vaak bij warm en vochtig weer.

Lees meer over voetschimmel.

Tips om vaginale candida te voorkomen

  • Draag katoenen ondergoed
  • Gebruik geen zeep of douchegel bij het wassen van de vagina
  • Vermijd te strakke kleding
  • Gebruik lauw water bij het wassen van de vagina
  • Gebruik tampons alleen als je ongesteld bent en verschoon ze regelmatig