Wat is bacteriële vaginose?

Een sterke vaginale geur of ongewone afscheiding zijn symptomen van bacteriële vaginose. Bacteriële vaginose klinkt misschien eng, maar is de meest voorkomende oorzaak van vaginale infecties bij vrouwen in de vruchtbare fase van hun leven.

Symptomen van bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose kun je makkelijk herkennen aan onderstaande symptomen:

 • Sterke, visachtige geur
 • Ongewone waterige, melkachtige afscheiding
 • Grijze, witte afscheiding
 • Soms jeuk
 • Soms pijn bij het plassen

Mogelijke oorzaken van bacteriële vaginose

 • Ongesteldheid
 • Sperma
 • Antibiotica
 • Wassen met zeep, douchegel of spoelingen
 • Spiraaltje     

Mogelijke oorzaken kunnen dus zijn dat je te veel of te grondig wast of wast met zeep.  Zeep, douchegel of spoelingen om je vagina te wassen bieden geen oplossing wanneer je last hebt van bacteriële vaginose. Deze kunnen symptomen zoals een sterke geur en ongewone afscheiding verergeren.

Voorkomen bacteriële vaginose

Tips om bacteriële vaginose te voorkomen

 • Gebruik geen zeep, douchegel of spoelingen om je vagina te wassen
 • Gebruik lauw water bij het wassen van je vagina
 • Gebruik geen deodorant of doucheschuim in en rond je vagina
 • Dep je vagina goed droog na het douchen, zwemmen en sporten
 • Verwissel tijdens je menstruatie vaak van tampon of maandverband
 • Gebruik een mild, geurloos wasmiddel om je ondergoed te wassen

Niet zeker over bacteriële vaginose? Test je symptomen online.

Het is heel normaal dat je onzeker bent over je symptomen. Zeker als je voor de eerste keer last hebt van vaginale klachten.

Met de online symptomenchecker kun je nagaan of je klachten duiden op een vaginale infectie. De test geeft je direct resultaat.

KLIK HIER VOOR DE ZELFTEST!

Bacteriële vaginose komt vaak voor

Bacteriële vaginose is een veelvoorkomende infectie. Bijna 1 op de 3 vrouwen krijgt hier in de vruchtbare fase wel eens mee te maken

Wist je dat er in je vagina bacteriën en schimmels leven? Deze werken met elkaar samen om je vagina te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Tussen de bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht. Wanneer de pH-waarde in je vagina uit balans is, kan het voorkomen dat bepaalde bacteriën gaan overheersen. Hierdoor kunnen symptomen zoals een sterke vaginale geur of ongewone afscheiding ontstaan. Dit noemen we ‘bacteriële vaginose’.

Behandelen van bacteriële vaginose: Canesten Gyno Balance

Bacteriële vaginose is makkelijk en effectief te behandelen met Canesten Gyno Balance: Bacteriële Vaginose Gel of Capsule

Canesten Gyno Balance herstelt de pH-balans en verlicht zo vervelende symptomen zoals een sterke vaginale geur en ongewone afscheiding. De groei van ongewenste bacteriën wordt geremd terwijl de groei van goede bacteriën wordt ondersteund. Zo wordt door de behandeling met Canesten Gyno Balance de natuurlijke balans van de vaginale flora weer hersteld.

Canesten Gyno Balance is zonder recept verkrijgbaar bij drogist, apotheek, sommige supermarkten en online.

Wat is bacteriële vaginose? Check de video voor meer uitleg.

Wist je dat...

….je bacteriële vaginose tijdens de zwangerschap kunt krijgen?

Hormonale veranderingen tijdens je zwangerschap kunnen bacteriële vaginose veroorzaken. Herken je de symptomen van bacteriële vaginose?  In overleg met je huisarts kun je Canesten Gyno Balance gebruiken.

Meer weten over de symptomen van bacteriële vaginose? Check ze hier. Klik hier voor meer informatie over de behandeling met Canesten Gyno.

Feiten over bacteriële vaginose

Canesten icoon

Bacteriële vaginose kan elke vrouw overkomen – Bijna 1 op de 3 vrouwen krijgt hier in de vruchtbare fase wel eens mee te maken

Canesten icoon

Bacteriële vaginose is geen SOA – mocht je toch twijfelen over je symptomen, doe dan de online symptomenchecker van Canesten Gyno.

Canesten icoon

In je vagina leven schimmels en bacteriën –als deze uit balans raken, kan bacteriële vaginose zorgen voor een sterke geur en ongewone afscheiding

Niet zeker over bacteriële vaginose?

Het is heel normaal dat je onzeker bent over je symptomen. Zeker als je voor de eerste keer last hebt van vaginale klachten. Maar ook als het niet je eerste keer is en je graag zeker wilt weten welke behandeling aansluit op jouw klachten.

Als je niet zeker bent of je bacteriële vaginose of vaginale schimmel hebt, helpen wij je om daar op een makkelijke manier achter te komen met Canesten Gyno Test.