Zwanger en vaginale schimmel

Vaginale schimmel tijdens de zwangerschap?

Een vaginale schimmelinfectie tijdens de zwangerschap komt vaak voor.  Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap zelfs voor het eerst te maken met de symptomen van een vaginale schimmel:
jeuk, een branderig gevoel en witte, geurloze afscheiding.
Een vaginale schimmelinfectie is niet gevaarlijk, maar kan tijdens de zwangerschap vervelend zijn.  Zeker in combinatie met andere zwangerschapskwaaltjes of onzekerheden kun je last hebben van een vaginale schimmelinfectie.

Voor de baby kan een vaginale schimmelinfectie geen kwaad, maar het beste is toch om even met je huisarts te overleggen hoe je een vaginale schimmel tijdens je zwangerschap behandelt.    

Heb je last van een vaginale schimmel en ben je bijna uitgerekend? Overleg dan met de huisarts hoe je de schimmelinfectie het beste behandelt. Tijdens de geboorte is het mogelijk dat je baby besmet raakt met de schimmel. Je baby zal dan na de geboorte behandeld moeten worden.   

Symptomen vaginale schimmel tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Hoe herken je een vaginale schimmelinfectie tijdens je zwangerschap?
De symptomen van een vaginale schimmelinfectie zijn gelukkig makkelijk te herkennen:

De symptomen van een vaginale schimmelinfectie tijdens de zwangerschap komen overigens overeen met de symptomen van een vaginale schimmel bij vrouwen die niet zwanger zijn. 

Tijdens de zwangerschap kan een vaginale schimmelinfectie extra vervelend zijn, zeker wanneer je last hebt van andere kwalen zoals misselijkheid. Ook zijn veel vrouwen tijdens de zwangerschap onzeker over de veranderingen in hun lichaam, bijvoorbeeld door overmatige witte afscheiding. Schaam je hiervoor niet: dit is heel normaal.

Oorzaken vaginale schimmel tijdens zwangerschap

 • Hormoonschommelingen

Tijdens de zwangerschap verandert de hormoonhuishouding in het lichaam van een vrouw. Sommige hormonen worden ineens in (veel) grotere hoeveelheden én op verschillende momenten in de zwangerschap door het lichaam aangemaakt. Bijvoorbeeld het hormoon hCG en progesteron. Deze hormoonschommelingen maken de natuurlijke flora in de vagina vatbaarder voor een vaginale schimmelinfectie.

 • Een veranderende zuurgraad van de vagina

In je vagina leven schimmels en bacteriën. De meest voorkomende schimmel in de vagina is de Candida Albicans. Doordat tijdens de zwangerschap de zuurgraad van de vagina verandert, kan het natuurlijke evenwicht van schimmels en bacteriën verstoord worden. Schimmels kunnen de overhand nemen waardoor er mogelijk een vaginale schimmelinfectie ontstaat. Deze is te herkennen aan jeuk, een branderig gevoel en witte, geurloze afscheiding.

 • Verminderd immuunsysteem

Tijdens de zwangerschap is het immuunsysteem van een vrouw verminderd. Hierdoor krijgt een vaginale schimmelinfectie sneller de kans zich te ontwikkelen.

Een vaginale schimmel, ook wel candida genoemd, is overigens geen SOA. Het kan wel zijn dat je de schimmelinfectie overbrengt op je partner. In dat geval kan je partner ook worden behandeld.

Canesten Gyno tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het verstandig om goed te kijken naar geneesmiddelen: vaak zijn geneesmiddelen tijdens de zwangerschap alleen te gebruiken in overleg met de huisarts. 

Canesten Gyno is het enige geneesmiddel bij vaginale schimmelinfectie in Nederland dat vrij verkrijgbaar is bij apotheek en drogist.

Canesten Gyno werkt snel en effectief en kan in overleg met de arts tijdens de zwangerschap gebruikt worden, maar het wordt aangeraden de capsule met de hand in te brengen. 

Tips om een vaginale schimmel tijdens de zwangerschap te voorkomen

 • De binnenkant van je vagina reinigt zichzelf. Het is dus voldoende om de buitenkant van je schaamlippen met lauwwarm water af te spoelen.
 • Gebruik geen deodorant of geparfumeerde zeep of doucheschuim in en rond je vagina: op de langere termijn schaad je hiermee die natuurlijke vaginale flora.
 • Dep je vagina goed droog na het douchen, zwemmen en sporten.
 • Draag bij voorkeur katoenen ondergoed.
 • Gebruik een mild, geurloos wasmiddel om je ondergoed te wassen.
 • Was je ondergoed, handdoeken en andere voorwerpen die in aanraking komen met de vagina op 60 graden. Alleen op deze temperatuur worden de schimmels geheel verwijderd.
 • Vaginale douches en spoelingen kunnen het slijmvlies irriteren en zullen de klachten dus niet helpen verminderen.
 • Probeer niet te vrijen niet zolang je vagina nog droog is. Dit kan het slijmvlies irriteren.
 • Wees voorzichtig met het bezoeken van zwembaden en sauna’s. In dergelijke ‘warme’ en vochtige omgevingen kunnen schimmels zich makkelijk vermenigvuldigen.

Vaginale schimmelinfectie tijdens zwangerschap snel en effectief behandelen

Een vaginale schimmelinfectie is niet gevaarlijk, maar gaat vaak niet vanzelf over.

Om de symptomen van vaginale schimmelinfectie tijdens je zwangerschap effectief te behandelen, kun je Canesten Gyno in overleg met je arts gebruiken.