Wel of geen seks als je last hebt van vaginale schimmel?

Wanneer je last hebt van vaginale jeuk, een branderig gevoel en witte geurloze afscheiding kan dat wijzen op een vaginale schimmelinfectie(VSI). Het is goed voor te stellen dat op zo’n moment de behoefte aan seks afneemt. Maar is het überhaupt aan te raden: seks tijdens een vaginale schimmel?
Check de do’s en dont’s.

DO’s

 • Seks is mogelijk.
  Heb je ondanks de symptomen van vaginale schimmel wel behoefte aan seks, dan kan dat. Let wel op met voorbehoedsmiddelen: producten ter behandeling van vaginale schimmel kunnen de werking en veiligheid van onder andere condooms en pessaria tijdens de behandeling (tijdelijk) verminderen.
 • Draag katoenen ondergoed.
  Katoenen ondergoed ademt in tegenstelling tot lingerie die gemaakt is van synthetisch materiaal. Synthetisch ondergoed kan door zweet een vochtige omgeving veroorzaken waar een schimmel zich sneller kan ontwikkelen.
 • Gebruik lauwwarm water om je vagina te wassen.
  Het gebruik van zeep of vaginale douches kan de ontwikkeling van vaginale schimmelinfecties bevorderen. Lauwwarm water zonder zeep is de beste manier om je vagina te wassen.

DONT’s

 • Vermijd orale seks.
  Het is mogelijk dat de schimmel die zich in de vagina bevindt, zich in de mondholte van je partner gaat vestigen. In de mondholte bestaan dezelfde gunstige omstandigheden: het is een warme en vochtige omgeving waarin schimmels zich goed kunnen ontwikkelen.
 • Als het gebied rondom je vagina rood en gezwollen is, is seks niet verstandig.
  Probeer dan een pauze in te lassen met betrekking tot geslachtsgemeenschap totdat deze symptomen zijn verdwenen. Blijven de symptomen bestaan, vraag dan je huisarts om advies.
 • Was je vagina niet met zeep of vaginale douches.
  Gebruik ook geen deodorant of doucheschuim in en rond je vagina. Lauwwarm water is het beste om je vagina mee te wassen.
 • Let op met de werking van o.a. condooms.
  Producten ter behandeling van vaginale schimmel kunnen de werking en veiligheid van onder andere condooms en pessaria tijdens de behandeling (tijdelijk) verminderen.

In principe is een vaginale schimmel infectie niet besmettelijk. Een vaginale schimmel kan in een enkel geval wel worden overdragen worden op de partner (link naar schimmelinfectie bij mannen).
Praat met je partner over dit onderwerp als je tijdens de behandeling van een vaginale schimmel geen behoefte hebt aan seksueel contact.

Symptomen van een vaginale schimmelinfectie behandelen

Een vaginale schimmelinfectie is niet gevaarlijk, maar gaat vaak niet vanzelf over. Je herkent een vaginale schimmelinfectie (ook wel vaginale candida) aan de symptomen zoals jeuk, een branderig gevoel en (geurloze) witte afscheiding.

Snel en effectief

Om de symptomen van vaginale schimmelinfectie snel en effectief te behandelen, kun je Canesten Gyno 1-daagse Zachte Capsule gebruiken. Deze is makkelijk in te brengen en vormt zich comfortabel naar je lichaam.