Je vagina té grondig of té vaak wassen met zeep: is dit verstandig?

Je intieme gezondheid ofwel ‘de gezondheid van je vagina’ vraagt om veel nauwkeurigheid. Té grondige vaginale hygiëne (o.a. wassen met vaginale spoelingen) kan de natuurlijke flora van de vagina uit balans brengen. Maar door weinig aandacht te besteden aan je vaginale hygiëne, kun je je als vrouw erg onzeker voelen. Wat is nu een goede, gezonde verzorging voor je vagina zodat je geen last krijgt van vaginale infecties?

Hiervoor maken we een kort stapje terug in de tijd. Vorige eeuw was het nog heel gewoon om een of hooguit twee keer per week in bad te gaan. Tegenwoordig is voor veel vrouwen een dagelijkse douche onmisbaar onderdeel van het ochtendritueel. Toch is het aantal vaginale infecties niet gedaald ten opzichte van de vorige eeuw. 
Infecties in de vagina hebben tegenwoordig dan ook zelden te maken met ‘onhygiënisch’ zijn. Integendeel: een te grondige hygiëne van de vagina is een belangrijke oorzaak van vaginale infecties zoals vaginale candida of bacteriële vaginose.

Je vagina reinigen met water? Ja!

Hoewel je voor je gevoel het liefst de meest grondige zeep zou willen gebruiken, dragen deze niet bij aan je intieme gezondheid. Reinigen met lauw water is in feite voldoende. Geparfumeerde douchegel of zeep hebben namelijk vaak een pH van 9-11. ‘Medische’ zeep of spoelingen beloven regelmatig pH-neutraal te zijn, maar hebben vaak nog steeds een pH-waarde van 5,5. 

Voor de normale huid is zo’n pH-waarde precies goed. Maar voor het wassen van de vagina is deze pH-waarde nog steeds te hoog. De pH-waarde van je vagina zelf is namelijk lager (4 à 5.). Door te wassen met een zeep met een hogere pH-waarde, kan de natuurlijke balans van ‘goede’ schimmels en bacteriën in de vagina verstoord raken.

Om de natuurlijke vaginale flora niet te verstoren maar wel schoon te houden is het voldoende om je vagina dagelijks te wassen met schoon, lauw water. Ook is het belangrijk dat je dagelijks nieuw ondergoed aantrekt. Zeep, douche gels en vaginale spoelingen zijn van het oogpunt van hygiëne voor je vagina, in feite overbodig hoewel het wel kan bijdragen aan je zelfvertrouwen.

Feiten over intieme gezondheid

 • De vagina heeft een pH (zuurgraad) van 4 à 5.
 • De vagina houdt zichzelf schoon; spoelen met lauw water is in feite voldoende om schoon en fris te blijven
 • In de vagina leven van nature schimmels en bacteriën die ervoor zorgen dat eventuele ‘indringers’ van buiten worden tegengehouden. Een juiste balans van goedaardige schimmels en bacteriën wordt ook wel een goede ‘vaginale flora’ genoemd.
 • In de overgang kunnen vrouwen meer last krijgen van vaginale droogheid
 • De hoeveelheid vaginale afscheiding kan per vrouw verschillen. Zo lang de afscheiding niet overmatig is of vreemd ruikt is er niks aan de hand. Als je het niet vertrouwt kun je met Canesten Gyno Test vaststellen of je last hebt van en vaginale schimmel of bacteriële vaginose. Ben je niet gerust gesteld, vraag dan je huisarts om advies.

Tips voor intieme gezondheid

 • Gebruik geen zeep, douchegel of spoelingen om je vagina te wassen. Dit kan vaginale schimmel of bacteriële vaginose veroorzaken.
 • Gebruik lauw water bij het wassen van je vagina
 • Gebruik geen deodorant of doucheschuim in en rond je vagina
 • Dep je vagina goed droog na het douchen, zwemmen en sporten
 • Verwissel tijdens je menstruatie vaak van tampon of maandverband
 • Gebruik een mild, geurloos wasmiddel om je ondergoed te wassen

’Controle over mijn intieme gezondheid’

Martine (27): ‘Ik heb in mijn leven al meerdere keren een vaginale schimmel gehad. Ondanks dat ik de symptomen herken, twijfel ik soms of het misschien iets anders kan zijn waardoor ik klachten zoals jeuk, een branderig gevoel en afscheiding ervaar. Ik ga liever niet met mijn klachten naar de apotheek om daar te midden van alle klanten om advies te vragen; ik voel me daar toch niet zo prettig bij. Stel dat iemand me daar herkent.’

Lotte (19): ‘Wat fijn dat Canesten Gyno Test nu verkrijgbaar is, waarmee ik zelf kan vaststellen of ik een vaginale schimmel heb! Niet alleen fijn voor mezelf maar voor alle vrouwen die toch dat stukje bevestiging zoeken of ze wel de juiste behandeling kiezen. Super dat ik Canesten Gyno Test in mijn eigen vertrouwde omgeving kan gebruiken en het binnen tien seconden uitslag geeft! 
Het geeft me een indicatie hoe ik mijn klachten zelf kan behandelen. Controle over mijn eigen gezondheid vind ik fijn; met name als het gaat om intieme onderwerpen zoals vaginale infecties.’ 

Lees meer over Canesten Gyno Test

Canesten Gyno: specialist in intieme gezondheid

Je gezondheid heeft een grote invloed op de kwaliteit van je leven. Als je lekker in je vel zit kun je optimaal genieten van de leuke dingen in je leven. 

Canesten is specialist op het vlak van intieme gezondheid en helpt vrouwen door effectieve oplossingen bij de meest voorkomende vaginale aandoeningen zoals vaginale schimmel en bacteriële vaginose. Door Canesten Gyno Test geven de makers van Canesten je de mogelijkheid zelf je vaginale infectie vast te stellen. Hierdoor kun je een effectieve behandeling vinden. 
Canesten zorgt er samen met jou voor dat jij je weer jezelf voelt.