Wat is een schimmelinfectie?

Hoe weet je of je last hebt van een schimmelinfectie?  Een schimmelinfectie, ook wel candida genoemd, kan erg vervelend zijn en gaat niet altijd vanzelf over.  Een schimmelinfectie kan op verschillende plekken op je lichaam ontstaan, bijvoorbeeld aan je voeten, op je huid of in je mond. Ook heeft meer dan de helft van de vrouwen wel eens in haar leven te maken met een vaginale schimmel.

De meest bekende vormen van schimmelinfecties zijn:

Oorzaken van een schimmelinfectie

Een schimmelinfectie kan verschillende oorzaken hebben. In het algemeen zijn er verschillende factoren die invloed hebben op het ontstaan van een schimmelinfectie op je lichaam.

Oorzaken van een schimmelinfectie zijn onder andere:

  • Het gebruik van antibiotica of andere medicijnen
  • Een lage weerstand
  • Diabetes
  • Het te grondig wassen van je lichaam met zeep of douchegel
  • Onvoldoende ventileren van je kleding, schoenen of ondergoed

Naast algemene oorzaken van schimmelinfecties op je lichaam zijn er specifiekere oorzaken voor bijvoorbeeld vaginale schimmel, huidschimmel of voetschimmel. Lees hieronder over de oorzaken van deze schimmelinfecties.

Last van een schimmelinfectie?

Heb jij last van een schimmelinfectie? Het is belangrijk om erachter te komen of je last hebt van een schimmelinfectie of dat er misschien iets anders aan de hand zou kunnen zijn. 

Twijfel je over de symptomen of over een behandeling met een zelfzorggeneesmiddel? Vraag dan je huisarts om advies.

Wist je dat schimmelinfecties…

...erg besmettelijk zijn? Met name voetschimmel loop je gemakkelijk op in vochtige ruimtes zoals gezamenlijke douches of zwembaden. Lees hier hoe je voetschimmel kunt voorkomen.

...het gebruik van deodorant of geparfumeerde zeep een schimmelinfectie op je huid kunnen veroorzaken?

...het belangrijk is om je huid, je voeten maar ook je vagina goed droog te deppen na douchen, wassen of sporten.

...sterke wasmiddelen voor je kleren, je sokken of je ondergoed je huid kunnen irriteren. Gebruik een mild, geurloos wasmiddel om je ondergoed te wassen.

...sneller kunnen ontstaan wanneer je een antibiotica slikt?

Een schimmelinfectie behandelen

Een schimmelinfectie gaat niet altijd vanzelf over. Het kan nodig zijn dat je een schimmelinfectie behandelt door deze bij de bron aan te pakken.
Canesten bevat de werkzame stof clotrimazol die schimmels en gisten (zoals candida) effectief doodt. Canesten werkt snel en effectief bij vaginale schimmel, huidschimmel en voetschimmel: het remt in korte tijd de groei van de schimmel, doodt de schimmel en verlicht zo snel de jeuk (veelvoorkomend symptoom van een schimmelinfecties). 

Canesten, al meer dan 40 jaar de specialist in Europa op het gebied van behandelingen bij schimmelinfecties,  heeft voor vaginale schimmel, voetschimmel en huidschimmel verschillende producten ontwikkeld.

Symptomen van schimmelinfectie snel en effectief behandelen

Je kan de symptomen van een schimmelinfectie snel en effectief thuis behandelen met de producten van Canesten. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek.

Voetschimmel, ookwel zwemmereczeem, kun je effectief behandelen met Canesten Foot Crème. Canesten Foot Crème remt effectief de groei van de schimmel, doodt de voetschimmel en verlicht zo de jeuk en het branderige gevoel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Huidschimmel kun je effectief behandelen met Canesten SKIN Crème. Canesten SKIN Crème remt effectief de groei, doodt de huidschimmel en verlicht zo de jeuk en het branderige gevoel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Om de symptomen van vaginale schimmelinfectie  effectief te behandelen, kun je Canesten Gyno Zachte Capsule gebruiken. Lees voor gebruik de bijsluiter.