10 feiten over vaginale schimmel

Hoewel veel vrouwen in hun leven te maken krijgen met vaginale schimmel, durft nog niet elke vrouw hier openlijk over te praten. Schaamte en vooroordelen spelen hierbij een rol, hoewel een vaginale schimmel iedere vrouw kan overkomen. Onderstaande 10 feiten moet je daarom weten over vaginale schimmelinfectie.

1. Vaginale schimmelinfectie is geen Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA)
Een van de grootste zorgen van vrouwen die te maken krijgen met een vaginale schimmelinfectie is dat dit komt door (onveilig) seksueel contact. Een vaginale schimmel is geen SOA. Sterker nog, een vaginale schimmel kan ook voorkomen bij vrouwen die helemaal niet seksueel actief zijn of voorbehoedsmiddelen gebruiken.

2. Vaginale schimmelinfectie wordt niet veroorzaakt door slechte (intieme) hygiëne
De tweede belangrijke zorg die veel bij vrouwen voorkomt die last hebben van vaginale schimmel is de gedachte dat dit komt door slechte (intieme) hygiëne. Dit is volkomen onterecht! Een vaginale schimmelinfectie ontstaat wanneer de vaginale flora is verstoord. Dit kan onder andere komen door te veel of te grondig wassen van de vagina met bijvoorbeeld zeep of vaginale douches of het dragen van synthetisch ondergoed.

3. Vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door ‘schimmels’
Vaginale schimmel wordt veroorzaakt door een ‘kleine’ schimmel die zich, zoals paddenstoelen, kan vermenigvuldigen aan de hand van zogenaamde sporen. Vooral in vochtige, warme omgevingen kan zo’n schimmel goed groeien. De vagina is daarom een plek waar schimmels makkelijk kunnen ontstaan.

4. Vaginale schimmelinfectie is nauwelijks besmettelijk
In tegenstelling tot SOA’s zoals bijvoorbeeld Syfilis wordt een vaginale schimmelinfectie bij geslachtsgemeenschap niet gauw overgedragen. Als een vrouw regelmatig last heeft van vaginale schimmelinfecties kan het wel de moeite waard zijn om de man ook te behandelen, bijvoorbeeld met Canesten Gyno Crème. Hoewel de man geen symptomen hoeft te ervaren, kan het zijn dat hij wel ‘levende’ schimmels met zich meedraagt waardoor de vrouw grotere kans heeft op besmetting.

5. Vaginale schimmel heeft te maken met hormoonhuishouding en immuunsysteem
In de vaginale flora van een vrouw leven schimmels, goede en slechte schimmels. Als de vaginale flora in balans zijn, is er een goed evenwicht tussen goede en slechte schimmels. Als het evenwicht is verstoord, kan een schimmelinfectie zich ontwikkelen. Typische oorzaken waardoor het natuurlijke evenwicht verstoord kan raken zijn hormonale veranderingen (zoals bijvoorbeeld een zwangerschap) of het gebruik van antibiotica. Hierdoor is de kans op een vaginale schimmel infectie groter.

6. Een vaginale schimmel is niet gevaarlijk, maar moet wel worden behandeld
De symptomen van een vaginale schimmelinfectie zijn ongemakkelijk, maar een vaginale schimmel op zich is niet gevaarlijk. Desondanks is het wel belangrijk dat een vaginale schimmelinfectie wordt behandeld. De schimmelinfectie verdwijnt meestal niet vanzelf.

7. Vaginale schimmel kan makkelijk zelf worden behandeld
Er zijn geneesmiddelen die effectief werken bij vaginale schimmel en die zonder recept bij de drogist verkrijgbaar zijn. Zo kun je zelf effectief en snel de symptomen van vaginale schimmel verlichten. Canesten Gyno is het enige geneesmiddel bij vaginale schimmel dat zonder recept bij de drogist en online kan worden gekocht.

8. Vaginale schimmel kan ook bij kinderen voorkomen
Het komt heel erg weinig voor, maar meisjes kunnen ook voor de puberteit vaginale schimmel krijgen.

9. Met vaginale schimmel kun je seks hebben
Als je je goed voelt, kun je seksueel actief zijn wanneer je last hebt van een vaginale schimmelinfectie. Let wel op met seks tijdens de behandeling van VSI. Vanwege de symptomen zoals jeuk, een branderig gevoel en witte (geurloze) afscheiding hebben veel vrouwen geen zin in seks in de periode dat ze last hebben van VSI.

10. Een vaginale schimmel kun je voorkomen
Er zijn manieren om het risico op schimmelinfecties te verminderen. Bijvoorbeeld een goede intieme hygiëne, onder andere het wassen van je vagina met schoon lauwwarm water in plaats van met zeep of vaginale douches. Ook het dragen van katoenen ondergoed en luchtdoorlatende kleding zoals linnen kunnen VSI helpen voorkomen. Maar ook activiteiten die het immuunsysteem van het lichaam versterken zoals een gezond dieet, voldoende beweging en regelmatig slapen kunnen helpen bij het voorkomen van een vaginale schimmelinfectie.

Vaginale schimmelinfectie snel en effectief behandelen

Om symptomen zoals jeuk, een branderig gevoel en witte (geurloze afscheiding) effectief te behandelen, kun je Canesten Gyno 1-daagse Zachte Capsule gebruiken.