pH-waarde van de vagina

Wat is pH-waarde?

De pH-waarde zegt iets over de zuurgraad van je lichaam. Deze kan op verschillende plekken op je lichaam anders zijn en variëren van 0 (zuurst) tot 14, waarbij een pH-waarde van 7 neutraal is.

Om je een idee te geven van verschillende pH-waardes in je lichaam: de pH-waarde van maagsap ligt tussen de 1.2 en 3.0 en is het meest zure bestanddeel van het menselijke lichaam. Speeksel heeft juist een neutrale pH-waarde tussen 7.0 en 7.1: een hogere pH-waarde (zuurder speeksel) zou namelijk je tanden kunnen aantasten.
 

pH-waarde in je vagina

Met de pH-waarde van je vagina wordt de zuurgraad van je vagina bedoeld. De zuurgraad van je vagina verandert naarmate je ouder wordt en ligt tussen de 3,8 (periode voor de eerste menstruatie) en 4,5 (menopauze). Dit betekent dat je vagina een relatief zure omgeving is ten opzichte van de pH-waarde (zuurtegraad) van andere delen van je lichaam. Dit wordt veroorzaakt door de natuurlijke ‘bacteriële’ flora in je vagina.

Deze natuurlijke zuurheid in je vagina zorgt ervoor dat er geen wildgroei aan ziekteverwekkers ontstaat. Een natuurlijke zelfbescherming van je vagina: fijn! Helaas, als de pH-waarde van je vagina verstoord raakt dan kunnen bepaalde schimmels, waaronder de candida schimmel, de overhand nemen en bijvoorbeeld een vaginale schimmelinfectie veroorzaken.

Oorzaken van verstoorde pH-waarde in je vagina

Oorzaken van een hoge of te lage pH-waarde in je vagina kunnen zijn:

  • Te grondige hygiëne in je vagina
  • Gebruik van antibiotica
  • Hormonale schommelingen

Wist je dit over de pH-waarde van je vagina?

Wist je dat …

…de zuurgraad van je vagina (pH-waarde 3,8 en 4,5) hoger is dan die van andere delen van je lichaam?
…de binnenkant van je vagina zichzelf reinigt. Het is dus voldoende om de buitenkant van je schaamlippen met lauwwarm water af te spoelen.
…het gebruik van deodorant of geparfumeerde zeep de natuurlijke pH-waarde van je vagina uit balans kan brengen
…de pH-waarde van je vagina verandert naarmate je ouder wordt.
…vaginale douches en spoelingen het slijmvlies kunnen irriteren en invloed kunnen hebben op de natuurlijke pH-waarde van je vagina.
…geslachtsgemeenschap invloed kan hebben op de pH-waarde van je vagina en je na het vrijen het beste even naar het toilet kan gaan om te plassen. 

Verstoorde pH-waarde vagina? Check op vaginale schimmel.

Een verstoorde pH-waarde van je vagina kan zich uiten in de vorm van een vaginale schimmel.  Denk je last te hebben van een verstoord pH-waarde in je vagina?
Check dan onderstaande symptomen die kunnen wijzen op een vaginale schimmel:

Het is niet altijd makkelijk om je symptomen te herkennen. Als je niet precies weet welke klachten je hebt, kan ook onze online onlinze zelftest je op weg helpen. Start hier de online zelftest.

KLIK HIER VOOR DE ZELFTEST!

Vaginale schimmelinfectie door een verstoorde PH-waarde snel en effectief behandelen

Canesten Gyno is het enige geneesmiddel in Nederland dat vrij verkrijgbaar is bij apotheek en drogist. Canesten Gyno werkt snel en effectief: het doodt de schimmel en verlicht zo de vervelende klachten zoals jeuk, een branderig gevoel en witte, geurloze afscheiding.

Om de symptomen van vaginale schimmelinfectie als gevolg van een verstoorde PH-waarde effectief te behandelen, kun je Canesten Gyno 1-daagse Zachte Capsule gebruiken.