Schimmelinfectie bij baby's

Baby’s kunnen vaak last hebben van rode billetjes, deze zogeheten luieruitslag komt dan ook veel voor. Maar het zou ook kunnen zijn dat je baby een schimmelinfectie heeft, terwijl je daar waarschijnlijk niet direct aan zou denken. Lees hier meer over luieruitslag en schimmelinfectie bij baby’s.

Luieruitslag komt veel voor bij baby’s, vooral tussen de 8 en 12 maanden. Luieruitslag is een veel voorkomende huiduitslag die op de huid van je baby te vinden is onder de luier. Het ontstaat wanneer de huid langdurig contact maakt met urine of poep in een strakke luier, die ook nog een beetje schuurt en waar weinig lucht bij komt. Ook volwassenen die luiers gebruiken om medische redenen kunnen te maken krijgen met luieruitslag. Als je ziet dat de uitslag bij je baby langer aanblijft dan 3 dagen dan kan het zijn dat de huid geïnfecteerd is met een candida gist, waardoor het een schimmelinfectie wordt. Je kunt deze schimmelinfectie behandelen met een antischimmel product.

Canesten-baby

Wat is het verschil tussen luieruitslag en een schimmelinfectie?

Luieruitslag en een schimmelinfectie zien er redelijk hetzelfde uit, het is dus lastig om het verschil goed te zien. Bij luieruitslag zijn de billetjes (licht)rood van kleur en voelt de huid schraal aan. Bij een schimmelinfectie heeft de huid vaak felrode, opgezette plekjes met een schilferig randje. Vooral in de huidplooien rond de liezen en bovenaan de dijbeentjes. Er kunnen ook blaasjes ontstaan (kleine, opgezette blaartjes gevuld met vocht) en puistjes rondom de uitslag.

Hoe ontstaat een schimmelinfectie bij baby’s?

Candida is een gist dat in kleine hoeveelheden onschuldig aanwezig is op de huid. Maar wanneer de huid langdurig vochtig is en schuurt tegen een natte of vuile luier kan deze gist zich uitbreiden en uiteindelijk uitgroeien tot een schimmelinfectie. Luieruitslag kan dus uiteindelijk leiden tot een schimmelinfectie.     

Ga naar de huisarts als:

  • Voor een juiste diagnose
  • De uitslag niet vanzelf over gaat
  • De uitslag erger wordt
  • Je baby flinke verhoging of koorts vertoont

Schimmelinfectie bij baby's behandelen

Schimmelinfectie is een infectie van de huid die behandeld kan worden met een anti-schimmel product zoals een crème.     
Als jouw baby last heeft van een schimmelinfectie, dan kan de huisarts adviseren om een anti-schimmelinfectiecrème te gebruiken en daarna een huidcrème.

Canesten Skin tegen schimmelinfectie bij baby's

Canesten® Skin crème wordt al meer dan 25 jaar gebruikt tegen huidschimmel. Het actieve ingrediënt clotrimazol werkt tegen huidschimmel en helpt de symptomen van een schimmelinfectie te verlichten. 

Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Ontdek onze producten:

Feiten over schimmelinfectie bij baby's 

Canesten

Luieruitslag komt veel voor bij baby’s, vooral tussen de 8 en 12 maanden.

Yeast-Canesten

Als je ziet dat de uitslag bij je baby langer aanblijft dan 3 dagen, dan kan het zijn dat de huid geïnfecteerd is met een Candida schimmelinfectie.

Chemical-free-canesten

Als de huid van je baby geïnfecteerd is met een candida schimmelinfectie, kun je deze behandelen met een antischimmelcrème.