Wat is voetschimmel?

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is een schimmelinfectie aan je voet die ontstaat wanneer de huid van de voet in contact is geweest met schimmelsporen of gisten (candida).

Voetschimmel is erg besmettelijk: het oplopen van voetschimmel kan makkelijk gebeuren. Met name in een vochtige, natte omgeving waar schimmels zich snel kunnen uitbreiden. Denk bijvoorbeeld aan een zwembadvloer, douches in sportgelegenheden of de sauna.

Voetschimmel begint vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast. Het kan zich uitbreiden naar zowel de bovenkant als de onderkant van de voet. Direct na het besmetten met deze schimmel merk je vaak niets. Totdat de huid rood wordt en gaat jeuken, vooral jeukende tenen komen vaak voor. De klachten verergeren vaak bij warm en vochtig weer.

Mogelijke oorzaken voetschimmel

  • Voetschimmel is makkelijk overdraagbaar. Vaak komt besmetting voor in openbare gelegenheden zoals natte zwembadvloeren, douches en/of bijvoorbeeld een sauna.

  • Vochtige voeten, bijvoorbeeld zweetvoeten, zijn vatbaarder voor voetschimmels. Schimmels kunnen zich sneller uitbreiden in een vochtige, natte omgeving. Ook door slecht ventilerende schoenen of synthetische sokken kan voetschimmel ontstaan.

  • Heb je last van kloofjes op de voeten of tussen de tenen? Voetschimmel kan zich makkelijker nestelen in kloofjes op je voeten dan op een gezonde egale huid.

Behandelen van voetschimmel

Voetschimmel, ookwel zwemmereczeem, kun je effectief behandelen met Canesten Foot Crème.
Canesten Foot Crème remt effectief de groei van de schimmel, doodt de voetschimmel en verlicht zo de jeuk en het branderige gevoel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Mocht je twijfelen of de symptomen van voetschimmel wel van toepassing zijn op jouw situatie?
Vraag dan de huisarts om advies.

Last van voetschimmel?

Check je symptomen!

voetschimmel symptomen

Bekijk direct het resultaat. 

Gevolgen van voetschimmel

Voetschimmel is niet gevaarlijk, maar kan wel heel vervelend zijn.  De symptomen kunnen veel last geven. Bovendien gaat een schimmelinfectie aan je voeten niet altijd vanzelf over.

Zorg daarom dat je voetschimmel tijdig behandelt met Canesten FOOT Crème.

Top

Canesten is een geneesmiddel en bevat clotrimazol. Lees voor gebruik de bijsluiter. Canesten Gyno Balance is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Canesten Gyno Test is een zelftest en geeft een indicatie. Raadpleeg bij aanhoudende klachten drogist, apotheker of arts.